Sauvignon patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech. V dobrých ročnících je plné s typickými broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aróma je kopřivové. Víno je velmi oblíbené.
Původ není přesně určen, pravděpodobně pochází z Francie. Podle nejnovějších výzkumů tato odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený. Jeho plochy poslední dobou ve světě prudce rostou, začíná se pěstovat i v zemích kde dosud ve větším rozsahu nebyl - např. v Německu. V ČR se vysaz ...
Sauvignon patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech. V dobrých ročnících je plné s typickými broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aróma je kopřivové. Víno je velmi oblíbené.
Původ není přesně určen, pravděpodobně pochází z Francie. Podle nejnovějších výzkumů tato odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený. Jeho plochy poslední dobou ve světě prudce rostou, začíná se pěstovat i v zemích kde dosud ve větším rozsahu nebyl - např. v Německu. V ČR se vysazuje od počátku padesátých let. V českém regionu se prakticky nepěstuje, v moravském tvoří 3,5 % vinic s tendencí k poměrně rychlému zvyšování jeho podílu.
Rulandské šedé se pro vysoký obsah cukrů v hroznech každoročně používá k získávání vína s přívlastkem. Ve velmi teplých ročnících může mít málo kyselin.
Je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo pravděpodobně v Burgundsku, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne. Do Čech se dostala tato odrůda již ve 14. století spolu s...
Barva vína je světle zelená se slámovými odlesky. Vůně vína je směsicí květů letní louky a žlutého zahradního ovoce. Ve svěží a čisté chuti poté objevíme zelenou limetku, kiwi a lískový oříšek s dlouhou dochutí zakončenou pikantní kyselinou a typickou chlebovinkou. Víno lze velmi vhodně doplnit krůtou s cibulovým chutney a slaným bílým pečivem, candátem...
Tento výjimečný Ryzlink rýnský je vyšší, zlatavě žluté barvy s jemnými zelenkavými reflexy a krásnou viskozitou. Vůně je bohatá, typická pro vína vyrobená z dobře vyzrálých hroznů. Najít můžeme tóny broskví, meruněk, v pozadí medové a lehce minerální tóny, které se zráním prohloubí.
Jde o docela vzácnou odrůdu, která se u nás pěstuje na 5% vinic. Pochází z burgundských odrůd. Víno je plné, extraktivní, s vyššími kyselinami a ovocné chuti. Udává se, že ji k nám přivezl Karel IV. z Francie. Zráním nabývá na kvalitě. Je vynikající ve spojení s rybími pokrmy.
Podáváme při teplotě 9 - 11 °C. ...
Vyvážené víno, kořeněné, velmi harmonické a hebké s jemnou kyselinkou.
Doporučená teplota podávání 9-11°C.
- Praktické balení pro restauraci, vinárnu, venkovní oslavu, dovolenou i párty
- Unikátní technologie balení ve vakuu zabraňuje oxidaci vína
- Stabilní kvalita při rozlévání
- Výpustný ventil zaručuje nalévání bez přístupu vzduchu
- Po...
Pinot Grigio je jemné bílé víno se zlatavě žlutou barvou, harmonickým, charakteristickým odrůdovým buketem a svěží suchou chutí.
Teplota podávání: 10-12°C ...
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 profesorem Müllerem. Dnes je u nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Barva vína je světlá se zelenožlutým odstínem.
Vůně je jemně muškátová ovocná, připomínající zralou broskev někdy i černý rybíz. Tyto aromatické látky přecházejí i do chutě. Pro toto víno je charakteristický nižší obsah kyselin.
Doporučujeme podávat k...
Velmi hezké Chardonnay z produkce Barona Rothschilda, které svojí svěžestí vyniká v dnešní masivní škále chilských vín. Žlutá, nazlátlá barva s komplexní vůní po exotickém ovoci a jemnou sametovostí. V chuti, díky dostatku kyselin, působí velice svěže, ve středně plném těle je delikátně zakomponovaný tón vanilky, aroma připomíná ovoce se špetkou pepře....
Svěží jiskra se skvěle spojuje se žlutavým odstínem vína. Jeho výrazná, květinová vůně po medovém květu lípy se v závěru velmi jemně kombinuje s lehkou sladkou vůní ananasového kompotu. Chuť je od počátku šťavnatá, harmonická, kde zpočátku oslovuje vyvážená a svižná kyselinka v kombinaci s malým přirozeným zbytkovým cukrem. Ve stejné chvíli rovněž zaujme...
Veltlínské zelené má jemnou vůni podobnou lipovému květu, chuť slabě hořkomandlová, příjemné kyseliny, harmonické. Často se používá do směsí.
Geneticky se velmi podobá odrůdám Tramín a Červenošpičák. Pravděpodobně pochází z Rakouska, kde je i nejvíce rozšířeno. V Čechách se nepěstuje, na Moravě tvořilo Veltlínské zelené ještě před pětašedesáti lety 30 %...
Víno se zlatavou barvou, velmi intenzivní kořenité vůně a typické extraktivní chuti připomínající sladký kořen. Doporučujeme ke speciálním úpravám drůbežího masa, k ovocným dezertům a jemným sýrům.
Podáváme při teplotě 10 - 12 °C. ...
Stará odrůda znojemského regionu, kde dosahuje vynikajících, jedinečných chuťových vlastností. Vyniká plnou, kořenitou chutí i vůní připomínající mandle, nebo květ ibišku. Je to přítel na celý večer. Doporučujeme například k tradičním řízkům. ...
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 profesorem Müllerem. Dnes je u nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Barva vína je světlá se zelenožlutým odstínem.
Vůně je jemně muškátová ovocná, připomínající zralou broskev někdy i černý rybíz. Tyto aromatické látky přecházejí i do chutě. Pro toto víno je charakteristický nižší obsah kyselin.
Doporučujeme podávat k...
Jeden z nejznámějších novošlechtěnců, odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 prof. Hermannem Müllerem ze švýcarského kantonu Thurgau. Dnes je u
nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Jde o víno velmi harmonické, měkčí, s příjemnými aromatickými látkami. Ač je to u nás nezvyklé, výborně se hodí k polévkám.
Podáváme při teplotě 9 - 11 °C.
Alergeny: oxid...
Původ není jednoznačný. Je třetí nejčastěji pěstovanou odrůdou v České republice. Zrání je velmi pozdní.
Víno má světle zelenou, po vyzrání nažloutlou barvu.
Vůně i chuť je mírně angreštová, rybízová. Při zrání na vápenitých půdách připomíná kytici lučního kvítí.
Doporučujeme podávat k moravským masovým specialitám, jemným paštikám a zejména ke...