Původ odrůdy není dosud vyjasněn. Do všech vinohradnických oblastí se odrůda rozšířila z Německa.
Víno Ryzlinku rýnského má zelenožlutou barvu a s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny. Vína mají širokou škálu vůní, u mladých vín jsou výrazně ovocné s lipovými případně broskvovými tóny. Chuť je plná extraktivní, po nazrání se objevuje med, marcipán, mandle a hrozinky.
Víno se dobře hodí jak ke studeným předkrmům, pstruhům a jiným rybám v různých úpravách, tak k husí pečeni.
Podáváme vychlazené na 9 - 10 °C. ...
Původ odrůdy není dosud vyjasněn. Do všech vinohradnických oblastí se odrůda rozšířila z Německa.
Víno Ryzlinku rýnského má zelenožlutou barvu a s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny. Vína mají širokou škálu vůní, u mladých vín jsou výrazně ovocné s lipovými případně broskvovými tóny. Chuť je plná extraktivní, po nazrání se objevuje med, marcipán, mandle a hrozinky.
Víno se dobře hodí jak ke studeným předkrmům, pstruhům a jiným rybám v různých úpravách, tak k husí pečeni.
Podáváme vychlazené na 9 - 10 °C.
Nejznámější světová odrůda bílého vína vysoké kvality s typickou vůní a chutí. Aroma exotického ovoce, chuť a vůně lískových nebo vlašských ořechů je zvýrazněna zráním v sudu, které učinilo toto víno sametově plným. Je mimořádně vhodné k mořským specialitám, minutkovým masům a jemným sýrům.
Podáváme při teplotě 10 - 12 °C. ...
Barva vína je zlatožlutá.Vůně je široká, jemně ovocná, medově nasládlá. V chuti je to víno plné, extraktivní s medovými tóny, jemně kořenité. Doporučujeme podávat ke krémovým polévkám, masům na studeno, jemným rybám. Před podáváním necháme 10 – 15 minut odvětrat.
Ryzlink Rýnský dosahuje vynikající jakosti, pokud jsou hrozny sklizeny koncem října až začátkem listopadu, protože se aromatické látky vyvíjí především při střídání nízkých nočních teplot se slunečnými dny. Víno poskytuje ve všech jakostních stupních - především zajímavý je kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů, poslední však Ryzlink rýnský dává jen v...
Odrůda vznikla jako pupenová mutace Rulandského šedého. Pěstuje se v Alsasku již od 14. století. V dřívější tzv. Listině povolených odrůd byla zapsána pod názvem Burgundské bílé, od roku 1993 s názvem Rulandské bílé.
Barva vína je zelenožlutá, z dobře vyzrálých hroznů je sytější. Vůně je elegantní květinová, posléze cítíme vyzrálé hrozny a cibéby.
Chuť je...
Rulandské šedé se pro vysoký obsah cukrů v hroznech každoročně používá k získávání vína s přívlastkem. Ve velmi teplých ročnících může mít málo kyselin.
Je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo pravděpodobně v Burgundsku, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne. Do Čech se dostala tato odrůda již ve 14. století spolu s...
Víno světle žlutozelené barvy. Vyniká delikátní, květinově kořenitou vůní připomínající často lipový květ. Odrůda má vysokou schopnost dlouhodobé uchovatelnosti. Je vynikající k předkrmům a k lehkým úpravám ryb, drůbeže a telecího masa.
Podáváme při teplotě 9 - 11 °C. ...
Původ není jednoznačný. Je třetí nejčastěji pěstovanou odrůdou v České republice. Zrání je velmi pozdní.
Víno má světle zelenou, po vyzrání nažloutlou barvu.
Vůně i chuť je mírně angreštová, rybízová. Při zrání na vápenitých půdách připomíná kytici lučního kvítí.
Doporučujeme podávat k moravským masovým specialitám, jemným paštikám a zejména ke...
Tento výjimečný Ryzlink rýnský je vyšší, zlatavě žluté barvy s jemnými zelenkavými reflexy a krásnou viskozitou. Vůně je bohatá, typická pro vína vyrobená z dobře vyzrálých hroznů. Najít můžeme tóny broskví, meruněk, v pozadí medové a lehce minerální tóny, které se zráním prohloubí.
Víno oceněné „CZECH MADE“, je nejvýznamnější odrůdou Znojemska. Příjemné, s nižším obsahem kyselin, jemně aromatické po vanilce nebo muškátu. Typická je jemná hořčinka na konci jazyka. Tuto přes 100 let starou odrůdu doporučujeme k sýrům. ...
Původ není přesně určen, pravděpodobně pochází z Francie. Podle nejnovějších výzkumů tato odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený. Barva vína je světlá žlutozelená, zráním přechází do zlatova. Vůně v horších ročnících připomíná kopřivu, ale v dobrých ročnících je vůně plná s ovocnými tóny černorybízovými a...
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 profesorem Müllerem. Dnes je u nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Barva vína je světlá se zelenožlutým odstínem.
Vůně je jemně muškátová ovocná, připomínající zralou broskev někdy i černý rybíz. Tyto aromatické látky přecházejí i do chutě. Pro toto víno je charakteristický nižší obsah kyselin.
Doporučujeme podávat k...
Stará odrůda znojemského regionu, kde dosahuje vynikajících, jedinečných chuťových vlastností. Vyniká plnou, kořenitou chutí i vůní připomínající mandle, nebo květ ibišku. Je to přítel na celý večer. Doporučujeme například k tradičním řízkům. ...
Víno s nezaměnitelnou vůní po kopřivách, květu bezu a akátu, které zráním přechází do nádherných broskvových tónů. Chuť vína je bohatá a svěží s typickým odrůdovým charakterem. Doporučujeme k drůbežím specialitám, grilovanému pstruhu a k jemným sýrům.
Podáváme při teplotě 10 - 12 °C. ...
Tradice spojená s kvalitou výroby, to jsou hlavní znaky tohoto nejznámějšího a nejoblíbenějšího polosladkého vína. Příjemné kyseliny použitých odrůd ryzlinkového typu a přidané víno muškátového typu, které obohatí „Pražského sklepmistra“ o typickou chuť a vůni, to je jen malý náhled do naší ustálené receptury. Podáváme k nasládlým úpravám bílého drůbežího...