Jeden z nejznámějších novošlechtěnců, odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 prof. Hermannem Müllerem ze švýcarského kantonu Thurgau. Dnes je u
nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Jde o víno velmi harmonické, měkčí, s příjemnými aromatickými látkami. Ač je to u nás nezvyklé, výborně se hodí k polévkám.
Podáváme při teplotě 9 - 11 °C.
Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany.
...
Jeden z nejznámějších novošlechtěnců, odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 prof. Hermannem Müllerem ze švýcarského kantonu Thurgau. Dnes je u
nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Jde o víno velmi harmonické, měkčí, s příjemnými aromatickými látkami. Ač je to u nás nezvyklé, výborně se hodí k polévkám.
Podáváme při teplotě 9 - 11 °C.
Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany.
Barva vína je zlatožlutá.Vůně je široká, jemně ovocná, medově nasládlá. V chuti je to víno plné, extraktivní s medovými tóny, jemně kořenité. Doporučujeme podávat ke krémovým polévkám, masům na studeno, jemným rybám. Před podáváním necháme 10 – 15 minut odvětrat.
Jde o docela vzácnou odrůdu, která se u nás pěstuje na 5% vinic. Pochází z burgundských odrůd. Víno je plné, extraktivní, s vyššími kyselinami a ovocné chuti. Udává se, že ji k nám přivezl Karel IV. z Francie. Zráním nabývá na kvalitě. Je vynikající ve spojení s rybími pokrmy.
Podáváme při teplotě 9 - 11 °C. ...
Pinot Grigio je jemné bílé víno se zlatavě žlutou barvou, harmonickým, charakteristickým odrůdovým buketem a svěží suchou chutí.
Teplota podávání: 10-12°C ...
víno světle zelenožluté barvy s komplikovaným buketem, který se projevuje zpočátku jako vůně zralé broskve, ale rychle přechází přes drobné bobulové ovoce až ke kvetoucímu bezu. Chuť je velmi plná, silná, nasládlá a nalezneme v ní, to co ve vůni, i mnohem víc...
Doporučujeme podávat ke studeným předkrmům, chřestu, kozím sýrům nebo uzeným rybám....
Sauvignon patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech. V dobrých ročnících je plné s typickými broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aróma je kopřivové. Víno je velmi oblíbené.
Původ není přesně určen, pravděpodobně pochází z Francie. Podle nejnovějších...
Víno světle žlutozelené barvy. Vyniká delikátní, květinově kořenitou vůní připomínající často lipový květ. Odrůda má vysokou schopnost dlouhodobé uchovatelnosti. Je vynikající k předkrmům a k lehkým úpravám ryb, drůbeže a telecího masa.
Podáváme při teplotě 9 - 11 °C. ...
Jiskrný vzhled společně se světle zelenkavě žlutou barvou napovídají o mladosti tohoto vína. Výrazná čerstvá květinová vůně s nádechem ovocných tónů je v pozadí doplněna jemnými tóny připomínající mandle. Chuť je poměrně lehká, široká, vyvážená a svěží. Spolu s minerálním podtextem a čistou dochutí představuje vyzrálost ročníku.
Doporučujeme podávat při...
bílé suché víno žluté barvy se zelenkavými odlesky, vůní citrusů a zelených jablek, ovocné svěží chuti.
Víno se skvěle hodí podávat k rybám, mořským plodům a bílým masům.
Podáváme vychlázené 8-10°.
Alergeny: oxid siřičitý. ...
Jeho Portugalský původ není jednoznačný. Od konce 18. století se pěstuje také na Moravě a v Čechách. Červená barva vína odpovídá velikosti sklizně, ale vždy je méně intenzivní.
Vůně mladého vína je jemně květinová, nesmírně příjemná a je-li podporována mladistvou harmonií vína svádí k dalšímu doušku.
Podáváme k drůbežím masům s hutnou úpravou, jemným...
Buket je ovocný, nevtíravý, můžeme najít jemné muškátové tóny, které přecházejí do vůně zralých citrusů a medu. V chuti je víno velmi jemné a harmonické, je svěží a příjemné na pití. K vínu doporučujeme vyzkoušet osvěžující zeleninové saláty, pokrmy ze světlejších mas i jemné paštiky.
Podáváme při teplotě 9 - 12 °C. ...
Rulandské šedé se pro vysoký obsah cukrů v hroznech každoročně používá k získávání vína s přívlastkem. Ve velmi teplých ročnících může mít málo kyselin.
Je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo pravděpodobně v Burgundsku, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne. Do Čech se dostala tato odrůda již ve 14. století spolu s...
Jedno z nejušlechtilejších vín s velmi jemným aroma, které postupným zráním přechází do vůně rozkvetlé lípy. Má harmonickou svěží chuť a výraznější nevtíravou kyselinu. Doporučujeme k bílým masům, zabijačkovým specialitám, sladkovodním rybám a jemným sýrům.
Podáváme při teplotě 10 - 12 °C. ...
Víno světle žlutozelené barvy a ovocnokvětnaté vůně. Chuť je plná, kořenitá s ovocnými tóny avokáda.
Doporučená teplota podávání 9-11°C.
Alergeny: oxid siřičitý. ...
Chardonnay oproti Rulandskému bílému je plnější, harmoničtější a má vyšší intenzitu aromatických látek. Obsah kyselin v moštu ve srovnání s Rulandským bílým je o 2 až 4 g/l vyšší. Víno je vhodné pro dlouhodobé uchovávání a jako jedno z mála bílých odrůdových vín je vhodné pro technologii „barrique“.
Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského s...