Müller Thurgau je pro nižší kyseliny harmonické až měkčí, středně plné s příjemnými aromatickými látkami. Pro tyto aromatické látky a nižší obsah kyselin bývá často používáno do směsí s pozdě zrajícími odrůdami, které mívají nadměrný obsah kyselin. Odrůda Müller Thurgau se během sta let rozšířila v severních vinohradnických oblastech tak, že dnes patří mezi základní odrůdy.
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 Prof. H. Müllerem, který pocházel ze Švýcarského kantonu Thurgau a šlechtění prováděl v Geisenheimu. Uvádí se, že se jedná o křížení Ryzlink rýnský x Sylvánské zelené, jak vystihuje i ...
Müller Thurgau je pro nižší kyseliny harmonické až měkčí, středně plné s příjemnými aromatickými látkami. Pro tyto aromatické látky a nižší obsah kyselin bývá často používáno do směsí s pozdě zrajícími odrůdami, které mívají nadměrný obsah kyselin. Odrůda Müller Thurgau se během sta let rozšířila v severních vinohradnických oblastech tak, že dnes patří mezi základní odrůdy.
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 Prof. H. Müllerem, který pocházel ze Švýcarského kantonu Thurgau a šlechtění prováděl v Geisenheimu. Uvádí se, že se jedná o křížení Ryzlink rýnský x Sylvánské zelené, jak vystihuje i její synonymum, ale poslední poznatky (genová analýza provedená Dr. Ferdinandem Regnerem) nasvědčují tomu, že odrůda vznikla křížením Ryzlinku rýnského s Madlenkou královskou. Před více než šedesáti lety se u nás začínala pokusně pěstovat na několika místech a dnes je u nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Pěstuje se na 13,9 % plochy vinic ČR, přičemž trend směřuje ke značné redukci.
Velmi hezké Chardonnay z produkce Barona Rothschilda, které svojí svěžestí vyniká v dnešní masivní škále chilských vín. Žlutá, nazlátlá barva s komplexní vůní po exotickém ovoci a jemnou sametovostí. V chuti, díky dostatku kyselin, působí velice svěže, ve středně plném těle je delikátně zakomponovaný tón vanilky, aroma připomíná ovoce se špetkou pepře....
Stará odrůda znojemského regionu, kde dosahuje vynikajících, jedinečných chuťových vlastností. Vyniká plnou, kořenitou chutí i vůní připomínající mandle, nebo květ ibišku. Je to přítel na celý večer. Doporučujeme například k tradičním řízkům. ...
Tradice spojená s kvalitou výroby, to jsou hlavní znaky tohoto nejznámějšího a nejoblíbenějšího polosladkého vína. Příjemné kyseliny použitých odrůd ryzlinkového typu a přidané víno muškátového typu, které obohatí „Pražského sklepmistra“ o typickou chuť a vůni, to je jen malý náhled do naší ustálené receptury. Podáváme k nasládlým úpravám bílého drůbežího...
Rulandské šedé se pro vysoký obsah cukrů v hroznech každoročně používá k získávání vína s přívlastkem. Ve velmi teplých ročnících může mít málo kyselin.
Je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo pravděpodobně v Burgundsku, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne. Do Čech se dostala tato odrůda již ve 14. století spolu s...
Víno světle žluté barvy s ovocnou chutí a vyšším obsahem příjemných pikantních kyselin. Vůně je středně výrazná, jemně chlebnatá s tóny lískových ořechů. Odrůda pochází z Francie.
Doporučená teplota podávání 9-11°C.
- Praktické balení pro restauraci, vinárnu, venkovní oslavu, dovolenou i párty
- Unikátní technologie balení ve vakuu zabraňuje oxidaci...
Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 profesorem Müllerem. Dnes je u nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Barva vína je světlá se zelenožlutým odstínem.
Vůně je jemně muškátová ovocná, připomínající zralou broskev někdy i černý rybíz. Tyto aromatické látky přecházejí i do chutě. Pro toto víno je charakteristický nižší obsah kyselin.
Doporučujeme podávat k...
Chardonnay oproti Rulandskému bílému je plnější, harmoničtější a má vyšší intenzitu aromatických látek. Obsah kyselin v moštu ve srovnání s Rulandským bílým je o 2 až 4 g/l vyšší. Víno je vhodné pro dlouhodobé uchovávání a jako jedno z mála bílých odrůdových vín je vhodné pro technologii „barrique“.
Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského s...
Sauvignon patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech. V dobrých ročnících je plné s typickými broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aróma je kopřivové. Víno je velmi oblíbené.
Původ není přesně určen, pravděpodobně pochází z Francie. Podle nejnovějších...
Buket je ovocný, nevtíravý, můžeme najít jemné muškátové tóny, které přecházejí do vůně zralých citrusů a medu. V chuti je víno velmi jemné a harmonické, je svěží a příjemné na pití. K vínu doporučujeme vyzkoušet osvěžující zeleninové saláty, pokrmy ze světlejších mas i jemné paštiky.
Podáváme při teplotě 9 - 12 °C. ...
Jiskrný vzhled společně se světle zelenkavě žlutou barvou napovídají o mladosti tohoto vína. Výrazná čerstvá květinová vůně s nádechem ovocných tónů je v pozadí doplněna jemnými tóny připomínající mandle. Chuť je poměrně lehká, široká, vyvážená a svěží. Spolu s minerálním podtextem a čistou dochutí představuje vyzrálost ročníku.
Doporučujeme podávat při...
Plné excelentní víno se světležlutou barvou se zelenkavými okraji. Vůně je výrazně ovocná s květinovým buketem a jemnými medovými tóny. V chuti dominují výrazné tóny tropického ovoce s harmonickým poměrem cukrů a kyselin. Doporučuje podávat k pokrmům z drůbežího masa, jemným paštikám a měkkým sýrům s bílou plísní.
Nejpěstovanější odrůda jižní Moravy i sousedního Rakouska. Je to víno světle žluté barvy se zelenými reflexy. Svěží a vyvážené, s jemnou ovocnou chutí. V dobrých ročnících je extraktivní a vhodné k archivování. Je oblíbeno k dennímu stolování a jako mladé se doporučuje ke studeným masům, vyzrálé k hovězímu a k neutrálním omáčkám.
Podáváme při teplotě 9 -...
Víno světle žluté barvy se zelenkavými odstíny, odrůdově typické vůně s nádechem tropického ovoce. Chuť tohoto vína je sametově hladká a harmonická.
Toto Chardonnay vynikne s drůbežím masem v různých úpravách a se smetanovými omáčkami.
Podáváme při teplotě 9 - 11 °C.
Alergeny: oxid siřičitý. ...
Víno oceněné „CZECH MADE“, je nejvýznamnější odrůdou Znojemska. Příjemné, s nižším obsahem kyselin, jemně aromatické po vanilce nebo muškátu. Typická je jemná hořčinka na konci jazyka. Tuto přes 100 let starou odrůdu doporučujeme k sýrům. ...
Pravděpodobně pochází z Rakouska. Tato stará odrůda je na Moravě již dlouho pěstována. Je to absolutně nejpěstovanější odrůda v České republice. Barva vína je zelenožlutá.
Vůně je podobná lipovému květu. Chuť je slabě hořkomandlová s příjemnými kyselinami, harmonická.
Doporučujeme k masovým pokrmům nejlépe ke klasickému smaženému vepřovému řízku, roštěné...